HTML

Autósszótár

Friss topikok

  • vanbasten9: Ez nagyon hasznos! Esetleg meg tudná mondani, h egy 2015ös JETTA 1.8 TSI SE milyen besorolást kapn... (2016.11.10. 16:18) EURO besorolás (Európai emissziós sztenderdek értékei)
  • nézek: jól hangzik... (2013.08.25. 15:43) Pneumobil, pneumotor
  • nézek: 20 éve nekem is csak automatám van...maga a tökély. (2013.08.24. 22:25) Automataváltó
  • KovA: @HLaci: Én a múltkor betoltam egy Chevroletet... Miután a bikázásról mindenféle rémtörténeteket ol... (2012.12.07. 13:26) Betolni
  • Pudva: Hello Mi a helyes eljárás, ha ennek a bejegyzésednek részeit át szeretném emelni a saját blogomba... (2012.03.09. 15:17) Autófényezés

Linkblog

Krómozás

2007.11.14. 11:31 Hlács Zoltán

A klasszikus krómozás galvanizálással zajlik. A krómozandó tárgy felületét fizikailag-kémiailag alaposan letisztítják, majd galvanizáló kádba helyezik. Sőt, kádakba, az igazán tartós krómréteg ugyanis nem mindjárt a vasra kerül fel, hanem előbb rezet, majd nikkelt visznek alá, a króm csak az utolsó réteg.

A galvanizálás során a munkadarabot elektrolitfürdobe merítik, mellé csobbantják a galvanizáló anyagot. Az áramkörben a galvanizálandó anyag a katód, a galvanizáló az anód, utóbbi lassan feloldódik, majd ionja kiválnak elobbin. Természetesen ma is muködnek kisipari galvanizáló muhelyek, egy igazi veterános sosem engedne 95%-os krómhatású festékréteget fújni öreg vasára. A krómozással csak az a baj, hogy drága, és irtózatosan környezetszennyező, a krómozók olyan dolgokat használnak vajákolás közben, mint a tévéhíradókból jól ismert cianidok, kénsav, difoszfát és társaik, a kádakban pedig a krómozás után ott marad a média szintén hírhedt szereploje, a galvániszap.

Műanyagot is lehet galvanizálással krómozni, ha nem is mindegyik fajtát. Az autó- és fürdőszobaiparban jól ismert ABS (akrilonitril butadién sztirén; ha megfordítja egy szétszerelt zuhanyrózsa-fejet, vagy egy autókilincs-házat, szinte biztosan látja majd a rövidítést az anyagba öntve) egyéb remek tulajdonságai mellett azért is terjedt el, mert jól megtapad rajta a króm.

komment

süti beállítások módosítása